Treceți la conținutul principal

Totul despre combaterea ambroziei, planta ce provoaca alergii oamenilor

 Totul despre combaterea ambroziei – planta ce provoaca alergii oamenilor

Un adevarat pericol pentru sanatatea oamenilor in tara noastra este reprezentat de ambrozie, o planta responsabila cu aparitia alergiilor.

Combaterea acesteia presupune o munca laborioasa, mai ales cand nu sunt utilizate solutiile de tratament corespunzatoare. Este adevarat ca piata ofera o varietate de tipuri de erbicid pentru ambrozie, insa prea putine ofera si rezultate garantate.

Desigur, acestia tin sa mentioneze despre importanta pe care rotatia culturilor o are, precum si disponibilitatea unor tehnologii agricole adecvate – este un complex de masuri absolut necesar pentru cele mai bune rezultate.

De preferat este realizarea unei scheme de erbicidare ce include si erbicide preemergente si postemergente, iar asta pentru ca planta este invaziva si poate provoca alergii extrem de severe la oameni.

Cunoscuta si sub denumirea de iarba parloagelor, s-a luat decizia de a sanctiona pe cei care nu iau masurile necesare pentru a o combate.

Floarea soarelui si soia sunt culturile cele mai sensibile cand vine vorba despre efectele negative ale acestei plante. Desigur, nici porumbul nu este scutit de pagube, deci preintampinarea acestei probleme este recomandata.

Erbicidul total Cosmic pe baza glifosat 360 g/l este o recomandare de produs. Este un erbicid sistemic total, aplicat buruienilor deja rasarite. Frunzele il preiau si il transloca radacinilor, uscandu-le.



In decursul a 24 de ore incep sa apara efectele solutiei, iar la aproximativ 3 saptamani acestea sunt complet uscate. Este perioada in care insa nu se recomanda lucrarea solului, pentru a-si face efectul corespunzator.

Este preferata aplicarea solutiei pe terenuri cultivate sau necultivate, important este sa se evite orice contact cu planta de cultura pentru a nu-i afecta sanatatea. Astfel, inainte de semanat are loc stropirea cu solutie, atunci cand buruiana are in jur de 10 -15 cm. Trebuie sa treaca in jur de o saptamana pentru a semana.

Dupa strangerea recoltei, solul nu va fi lucrat pentru 3 saptamani, timp in care erbicidul total isi va face treaba.

TAIFUN 360 SL este o alta recomandare. Acesta face parte din grupa chimica a acizilor aminici – este un produs nerezidual si neselectiv, avand o actiune puternica asupra buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate, atat anuale, cat si perene, ce includ si speciile rezistente.

Se recomanda aplicarea postmergenta intrucat absorbtia se realizeaza mai rapid si astfel rezulta uscarea plantei, prin distrugerea completa a radacinii.

Conditiile de vegetatie sunt foarte importante intrucat de acestea depinde daca translocarea in plante se realizeaza corespunzator. In general se observa efectele tratamentului intre 4 si 14 zile, asta in functie de care sunt conditiile locale.

Stropirea buruienilor trebuie asadar sa se faca in faza activa de vegetatie, efectul fiind maximizat prin utilizarea unor volume de apa mai mici, ca 150 L pentru un ha.

Este necesara aplicarea solutiei pe intreaga suprafata a terenurilor, fie in vetre, fie in benzi. Trebuie folosit echipament terestru ca aplicatoarele manuale sau pompele de spate. Duzele special dedicate in acest sens vor asigura o deriva redusa a picaturilor.

De preferat este ca oricare dintre produse sa fie aplicate atunci cand conditiile meteorologice sunt favorabile. Spre exemplu, in caz de vant sau ploaie nu este recomandata utilizarea lor.

Aplicati erbicidul total cand masa foliara este suficient dezvoltata. Nu aplicati cand sunt conditii de ploaie.

100 ml de erbicid se dizolva in 3,75 l apa si se aplica pe suprafetele vizate. 

Pe terenuri virane, canale, cai ferate, margini de drum si garduri se aplica o doza de 4 - 6 l / ha diluati in 100 - 150 l apa/ha.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trifoiul alb - planta ornamentala si furajera

Trifoiul este o planta rustica perfect adaptata zonei temperat continentale, adica zona Romaniei. Trifoiul alb se adapteaza foarte bine in solurile care retin bine apa. Randamentul in solurile nisipoase este foarte ridicat, atunci cand are umiditate suficienta (fie datorita ploilor, fie datorita irigarii). Trifoiul alb este mai persistent in sol fata de Trifoiul rosu, si formeaza multi lastari, avand astfel un ritm rapid de regenerare dupa cosire sau pasunat, precum si o perenitate mai mare decat alte leguminoase. Are o rezistenta ridicata la temperaturile scazute din timpul iernii. Mod de utilizare trifoi alb Rivendel: Trifoiul alb Rivendel se poate folosi ca mono cultura , sau in amestec cu plante de talie mica sau mijlocie, in pajisti, crescand palatabilitatea la animale in mod semnificativ. Se poate folosi si in amestecurile de  gazon . Digestibilitatea ridicata este asigurata si de florile trifoiului. Trifoiul alb frunze mici este adaptat pentru pasunat, iar var...

Amestecurile furajere - ce sunt, la ce folosesc, ce gasim in Romania ?

Pentru a avea succes, un crescator de vite profesionist trebuie sa asigure animalelor, pe parcursul intregului an, o cantitate mare de furaje de calitate, lucru pe care il poate realiza prin introducerea in hrana animalelor a furajelor obtinute din amestecuri de plante furajere. Fermierii romani merg pe cultura porumbului, pentru ca este o tehnologie cunoscuta si verificata, iar dintre plantele furajere, cam 80 la suta merg pe lucerna si pe borceaguri, deci amestecuri de mazariche. Noi nu putem spune ca ar trebui sa folosim numai amestecuri sau numai siloz sau numai lucerna, ci este vorba despre a echilibra o dieta, de a o face pe gustul animalului, de a complementa partea de energie cu partea de calorie, sa incercam sa oferim animalului un meniu cat se poate de echilibrat. Iata aici http://agribazar.ro/amestecuri-furajere/ cateva tipuri de amestecuri de seminte de plante furajere, cele mai cunoscute si folosite in Romania si care au dat rezultate exceptionale : CutMax - pentru c...

Cum se aplica un erbicid total

 Buruienile se numara printre daunatorii care pot face pagube importante in orice tip de culturi, de aceea combaterea lor este absolut necesara. Aceasta activitate se numeste erbicidare si se realizeaza prin aplicarea unor substante speciale, denumite erbicide, care au capacitatea de-a distruge plantele nedorite. Erbicidele care afecteaza doar anumite buruieni, avand totodata si calitatea de a proteja plantele din cultura, se numesc erbicide selective, in timp ce substantele care distrug orice fel de plante si buruieni fac parte din categoria erbicidelor neselective, cunoscute si ca erbicide totale . Acestea au ca substanta activa de baza glifosatul acid din sare de izopropil amina si se aplica atunci cand se doreste eliminarea completa a vegetatiei de pe un teren. Avand in vedere ca este vorba despre substante foarte puternice, aplicarea erbicidelor totale se face dupa anumite reguli si cu masuri de precautie, pe care le prezentam in cele ce urmeaza. Cand trebuie aplicat un erbic...