Treceți la conținutul principal

Amestecurile furajere - ce sunt, la ce folosesc, ce gasim in Romania ?

Pentru a avea succes, un crescator de vite profesionist trebuie sa asigure animalelor, pe parcursul intregului an, o cantitate mare de furaje de calitate, lucru pe care il poate realiza prin introducerea in hrana animalelor a furajelor obtinute din amestecuri de plante furajere.
Fermierii romani merg pe cultura porumbului, pentru ca este o tehnologie cunoscuta si verificata, iar dintre plantele furajere, cam 80 la suta merg pe lucerna si pe borceaguri, deci amestecuri de mazariche. Noi nu putem spune ca ar trebui sa folosim numai amestecuri sau numai siloz sau numai lucerna, ci este vorba despre a echilibra o dieta, de a o face pe gustul animalului, de a complementa partea de energie cu partea de calorie, sa incercam sa oferim animalului un meniu cat se poate de echilibrat.
Iata aici http://agribazar.ro/amestecuri-furajere/ cateva tipuri de amestecuri de seminte de plante furajere, cele mai cunoscute si folosite in Romania si care au dat rezultate exceptionale :
CutMax - pentru cosit
Ideale acolo unde se doreşte o calitate superioară şi recolte bogate, amestecurile furajere pentru cosit CutMax au în componenţă trifoi roşu, ce asigură producţii mari, golomăţ, festulolium, raigras peren, tetraploid interemediar şi timoftică şi sunt disponibile în cinci variante, dintre care două, cele mai noi, conţin şi lucernă (Alfalfa, Medicago Sativa), plantă furajeră recunoscută pentru aportul alimentar sporit, valoarea nutritivă, dar şi pentru rezistenţa la condiţii minime de îngrijire şi rezistenţa deosebită mai ales la condiţii de climă caldă şi uscată.
CutMax Original, cu golomăţ, este un amestec furajer ideal pentru 2-4 coase (pentru siloz) pe an, atunci când calitatea furajelor este esenţială, fiind recomandat în cadrul unui sistem de rotaţie ce necesită reînnoire o dată la 2-4 ani.
În versiunea CutMax Digest, golomăţul a fost înlocuit cu festulolium, ce are o digerabilitate foarte mare şi un conţinut ridicat de zahăr, asigurând, astfel, o calitate nutritivă superioară şi producţii mai mari de lapte.
Ambele amestecuri - CutMax Original şi CutMax Digest - pot fi folosite atât în regiunile reci şi temperate, cât şi în zonele calde şi uscate.
CutMax - Clover Protein este un amestec de conservare pe termen scurt, în care mai mult de jumătate sunt seminţe de trifoi roşu, iar restul de festulolium. Amestecul rezultat este extrem de productiv, putând da o cantitate mare de furaje, cu un conţinut bogat de proteine.
În acelaşi timp, pot fi făcute economii atât la azotul necesar pentru cultură, cât şi la concentratul pentru animale. CutMax - Clover Protein este conceput pentru regiunile temperate şi reci, iar calitatea sa se vede cel mai bine într-un sistem de 3-4 coase anuale.
CutMax - Alfa Protein este un amestec de conservare pe termen lung, ce are în compoziţie un procent mare de leguminoase. Combinaţia de trifoi roşu şi lucernă asigură un conţinut bogat de proteine pe hectar, iar faptul că ambele specii au rădăcini pivotante adânci asigură rezistenţă plantelor în condiţii de secetă. Seminţele selecţionate pentru acest amestec sunt varietăţi cu o excelentă toleranţă la temperaturi scăzute, ceea ce recomandă CutMax Alfa Protein pentru regiunile temperate şi reci, într-un sistem de 3 coase pe an, pentru producţia de siloz sau fân.
Un frate al amestecului CutMax - Alfa Protein, dar creat special pentru regiuni calde şi secetoase, CutMax - Alfa Protein -Hot&Dry păstrează aceleaşi calităţi productive, dar combină lucerna cu varietăţi de iarbă cu toleranţă mare la căldură şi secetă, fiind ideal în astfel de condiţii, într-un sistem de 3 coase pe an, pentru producţia de siloz sau fân.
GrazeMax - pentru păşunat
Special pentru păşunatul vitelor foarte productive, amestecul GrazeMax a fost conceput pentru crescătorii de animale profesionişti şi are la bază trifoi alb şi varietăţi de raigras peren rezistente la ger. Ambele versiuni disponibile, GrazeMax „Non Extreme Conditions” - pentru regiuni cu condiţii non-extreme şi GrazeMax „Hot & Dry” - pentru regiuni calde şi secetoase, dau producţii mari şi constante în timpul verii şi pot să producă, în condiţii adecvate, o cantitate mare de ierburi foarte hrănitoare pentru rumegătoare, cu o calitate excepţională pentru producţia de lapte.
Adecvat condiţiilor mai puţin extreme, GrazeMax „Non-Extreme Conditions” are în componenţă 5% trifoi alb cu frunze mici, 10% trifoi alb cu frunze medii/mari, 40% raigras peren, tetraploid intermediar, varietatea 1 şi 45% raigras peren, tetraploid intermediar, varietatea 2, fiind folosite cele mai rezistente la ger varietăţi de raigras.
Pentru rezultate optime, GrazeMax trebuie reînnoit la fiecare 2-3 ani şi se recomandă aplicarea de azot după fiecare perioadă de păşunat, fiind necesare până la 200 kg de azot/ha, în funcţie de conţinutul de trifoi.
Creat special pentru zonele calde şi secetoase, GrazeMax Hot&Dry (Cald şi secetos) are la bază varietăţi palatabile şi digestibile de păiuş înalt, combinând 10% trifoi alb cu frunze medii/ mari, 70% păiuş înalt şi 20% raigras peren.
VersaMax - pentru cosit şi păşunat
Ideal pentru alternarea cositului cu păşunatul şi destinat păşunilor permanente cu productivitate foarte mare şi de o calitate superioară, VersaMax este un amestec multifuncţional, disponibil în două versiuni: VersaMax Original (Cold&Temperate) - pentru regiuni reci şi temperate, are în compoziţie 7% trifoi alb de talie mică, 10% trifoi alb de talie medie/mare, 7% firuţă, 11% păiuş de livadă, 11% timoftică, 27% raigras peren, tetraploid intermediar, varietatea 1 şi 27% raigras peren, tetraploid intermediar, varietatea 2 şi VersaMax Hot&Dry - pentru regiuni calde şi secetoase, în a cărui compoziţie intră 10% trifoi roşu, 5% trifoi alb de talie medie/mare, 40% raigras hibrid, 20% golomăţ şi 25% păiuş înalt.
Amestecurile furajere VersaMax pot fi folosite în diferite condiţii climaterice, într-un sol normal. Cantitatea de azot recomandată pentru culturile folosite ca păşuni este de maxim 200 kg/ha, în funcţie de conţinutul de trifoi, iar pentru culturile destinate conservării, de 250-300 kg/ha.
Pentru păşunat intens şi conservare în toate condiţiile, amestecul ideal este VersaMax-Robust (fostul CoverMax), un amestec foarte rezistent, folosit mai ales în condiţii de stres. Acesta a fost conceput îndeosebi pentru culturile permanente, dar este foarte potrivit şi pentru una sau două coase timpurii. VersaMax-Robust are în componenţă varietăţi ce îmbină calităţi precum capacitatea de a acoperi o suprafaţă mare, rezistenţa la ger, toleranţa la secetă şi productivitate deosebită. Acest amestec furajer este ideal atât pentru păşunatul vacilor, dar şi al oilor şi al cailor.
VersaMax are un gust preferat de către animale şi oferă, în acelaşi timp, şi fibrele necesare în hrana acestora.
Supraînsămânţarea pajiştilor cu GrassMax
În primii 2-3 ani de utilizare, productivitatea unei pajişti sau a unei păşuni scade cu 20-25%. Deşi aproape complet necunoscută fermierilor din ţara noastră, cea mai rapidă, uşoară, ieftină şi eficientă soluţie pentru menţinerea productivităţii unei pajişti este supraînsămânţarea, metodă care nu creează decalaje de producţie şi care este şi cea mai eficientă pentru a împiedica invazia buruienilor în pajiştile deschise.
Având în compoziţie 30% festulolium de tip raigras, 20% raigras hibrid şi 50% raigras peren, intermediar tetraploid, GrassMax este un amestec special creat de DLF-Trifolium pentru supraînsămânţarea pajiştilor, care a demonstrat, în testări oficiale efectuate de compania daneză în Marea Britanie, producţii cu până la 30% mai mari pe o cultură de 4 ani supraînsămânţată cu acest amestec.
Toate varietăţile din amestecul GrassMax au seminţe grele şi o germinare rapidă, ceea ce permite creşterea acestora printre plantele deja existente pe pajişte.
GrassMax este disponibil şi cu iSeed, o inovaţie a DLF-Trifolium, ce face ca fiecare sămânţă să fie învelită într-o cantitate suficientă de azot şi fosfor, astfel încât planta are asigurat cel mai bun start posibil, şi care permite, totodată, reducerea cantităţii de îngrăşământ aplicate după însămânţare.
FESTULOLIUM - O SPECIALITATE A DLF-TRIFOLIUM
Festulolium este o specialitate a DLF-Trifolium, un hibrid ce combină calitatea ridicată a raigrasului cu rezistenţa la stres a păiuşului. Cele câteva varietăţi remarcabile de festulolium create de DLF-Trifolium pot fi împărţite în două categorii principale:
• de tip raigras - hibrid rezultat din raigras italian (Lolium Multiflorum) cu păiuş de livezi (Festuca Pratensis) sau păiuş înalt (Festuca Arundinacea): are acelaşi aspect ca şi raigrasul, dar prezintă o rezistenţă mai bună.
• de tip păiuş înalt (Festuca Arundinacea) - hibrid rezultat din raigras italian (Lolium Multiflorum) cu păiuş înalt (Festuca Arundinacea). Are acelaşi aspect ca şi păiuşul înalt , dar are rezistentenţă la stres, productivitate şi calitate mai ridicate.

Mai multe informatii si preturi gasesti pe www.agribazar.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trifoiul alb - planta ornamentala si furajera

Trifoiul este o planta rustica perfect adaptata zonei temperat continentale, adica zona Romaniei. Trifoiul alb se adapteaza foarte bine in solurile care retin bine apa. Randamentul in solurile nisipoase este foarte ridicat, atunci cand are umiditate suficienta (fie datorita ploilor, fie datorita irigarii). Trifoiul alb este mai persistent in sol fata de Trifoiul rosu, si formeaza multi lastari, avand astfel un ritm rapid de regenerare dupa cosire sau pasunat, precum si o perenitate mai mare decat alte leguminoase. Are o rezistenta ridicata la temperaturile scazute din timpul iernii. Mod de utilizare trifoi alb Rivendel: Trifoiul alb Rivendel se poate folosi ca mono cultura , sau in amestec cu plante de talie mica sau mijlocie, in pajisti, crescand palatabilitatea la animale in mod semnificativ. Se poate folosi si in amestecurile de  gazon . Digestibilitatea ridicata este asigurata si de florile trifoiului. Trifoiul alb frunze mici este adaptat pentru pasunat, iar var...

Cum se aplica un erbicid total

 Buruienile se numara printre daunatorii care pot face pagube importante in orice tip de culturi, de aceea combaterea lor este absolut necesara. Aceasta activitate se numeste erbicidare si se realizeaza prin aplicarea unor substante speciale, denumite erbicide, care au capacitatea de-a distruge plantele nedorite. Erbicidele care afecteaza doar anumite buruieni, avand totodata si calitatea de a proteja plantele din cultura, se numesc erbicide selective, in timp ce substantele care distrug orice fel de plante si buruieni fac parte din categoria erbicidelor neselective, cunoscute si ca erbicide totale . Acestea au ca substanta activa de baza glifosatul acid din sare de izopropil amina si se aplica atunci cand se doreste eliminarea completa a vegetatiei de pe un teren. Avand in vedere ca este vorba despre substante foarte puternice, aplicarea erbicidelor totale se face dupa anumite reguli si cu masuri de precautie, pe care le prezentam in cele ce urmeaza. Cand trebuie aplicat un erbic...