Treceți la conținutul principal

Cum se aplica un erbicid total

 Buruienile se numara printre daunatorii care pot face pagube importante in orice tip de culturi, de aceea combaterea lor este absolut necesara.


Aceasta activitate se numeste erbicidare si se realizeaza prin aplicarea unor substante speciale, denumite erbicide, care au capacitatea de-a distruge plantele nedorite.



Erbicidele care afecteaza doar anumite buruieni, avand totodata si calitatea de a proteja plantele din cultura, se numesc erbicide selective, in timp ce substantele care distrug orice fel de plante si buruieni fac parte din categoria erbicidelor neselective, cunoscute si ca erbicide totale.

Acestea au ca substanta activa de baza glifosatul acid din sare de izopropil amina si se aplica atunci cand se doreste eliminarea completa a vegetatiei de pe un teren. Avand in vedere ca este vorba despre substante foarte puternice, aplicarea erbicidelor totale se face dupa anumite reguli si cu masuri de precautie, pe care le prezentam in cele ce urmeaza.



Cand trebuie aplicat un erbicid total

In cazul terenurilor de cultura, erbicidarea se face fie inainte de inceperea lucrarilor de semanat, fie dupa recoltare. Un erbicid total poate fi aplicat insa si pe marginea drumurilor si cailor ferate, in curti, pe terenurile virane sau in orice alte zone unde trebuie indepartata vegetatia nedorita.

Substanta este absorbita de plante la nivelul frunzelor, de aceea erbicidarea trebuie facuta atunci cand frunzele sunt suficient de dezvoltate, pentru ca suprafata de absorbtie sa fie cat mai mare. De asemenea, este important de retinut ca un erbicid total nu actioneaza si asupra semintelor din sol, astfel ca este posibil ca buruienile sa reapara dupa o anumita perioada.

Caracteristici:

Substanta activa : glifosat acid din sare de izopropilamina 360 g/l

Erbicid total cu actiune sistemica si se prezinta sub forma de lichid limpede, de culoare galben pal, fara miros specific.
Absorbtia se face prin frunze si este translocat in toate organele plantei, inclusiv radacini, stoloni, rizomi.
Se aplica postemergent, in vegetatie, cand buruienile sunt rasarite in proportie de peste 70% si au inaltimea optima de 20-40 cm. Dupa aplicarea tratamentului trebuie sa treaca o perioada de minimum 6 ore (preferabil 24 de ore) fara precipitatii sau irigatii.
Dupa 5-7 zile de la aplicarea tratamentului frunzele ingalbenesc, iar dupa 14-17 zile frunzele si lastarii necrozeaza. Efectul maxim (uscarea totala a buruienii) se inregistreaza dupa 20-25 de zile de tratament. In sol, erbicidul se biodegradeaza intr-un timp foarte scurt, ceea ce determina lipsa efectului remanent pentru culturile postmergatoare.
Stabilirea dozei optime la hectar se face in functie de spectrul si dominanta buruienilor, talia buruienilor, conditiile climatice existente inainte si dupa tratament.
In situatii de seceta si prezenta a buruienilor in stadii avansate de dezvoltare, erbicidul se aplica asociat cu adjuvant (in conditii normale, doza se poate reduce cu max. 25%).
Cantitatea de solutie recomandata este de 4-5 litri/ha in functie de spectrul, dominanta si talia buruienilor, cat si de conditiile climatice.

Care sunt cantitatile necesare

E lesne de inteles ca necesarul de solutie care trebuie administrata depinde de suprafata care necesita erbicidare. Solutia de stropire se obtine amestecand erbicidul total cu apa, cel mai important fiind sa se respecte concentratia necesara. De regula, se amesteca 100-200 de mililitri de substanta cu 10 litri de apa, insa concentratia difera de la un produs la altul. De aceea, de fiecare data cand folosesti un produs nou, trebuie sa citesti cu atentie indicatiile de pe prospect, pentru a afla care este concentratia optima.



Ce echipamente se folosesc

Aplicarea erbicidului total nu necesita alte echipamente speciale in afara celor clasice, folosite pentru stropit. Alegerea echipamentului potrivit se face tinand cont de suprafata pe care trebuie administrat tratamentul. Cele mai uzuale echipamente sunt atomizorul si vermorelul, acestea fiind eficiente pe suprafetele de dimensiuni mici si medii. Sunt ideale pentru utilizarea in gradina, in livada, in curti si pe terenurile de mici dimensiuni, insa nu pot face fata pe suprafetele intinse. in acest caz, erbicidarea se face cu mijloace mecanizate sau cu ajutorul avioanelor utilitare, care pot acoperi suprafete de mari dimensiuni.



Ce masuri de precautie se impun

Dupa cum am mentionat, erbicidele totale nu actioneaza selectiv, distrugand toate plantele cu care intra in contact. De aceea, este indicat sa se aplice inainte de infiintarea culturilor sau dupa recoltare, iar daca pe terenul respectiv exista plante care trebuie salvate, ele trebuie protejate, astfel incat solutia sa nu ajunga pe frunzele lor.

Desi exista numeroase controverse legate de Glifosat - principala substanta activa din erbicidele totale – nu exista nicio clasificare toxicologica a erbicidelor totale, ca substante periculoase pentru sanatatea oamenilor. Pe ambalajele produselor se recomanda totusi sa se evite contactul direct cu pielea sau cu ochii. Din aceasta cauza, se recomanda folosirea unui echipament de protectie adecvat atunci cand se administreaza un astfel de tratament.

Indiferent ca e vorba de terenuri agricole sau cu alta destinatie, erbicidele totale reprezinta solutia ideala pentru a scapa de vegetatia nedorita, iar prin administrarea corecta, rezultatele apar intr-un interval de 5-7 zile. Folosirea erbicidelor totale este si o activitate mult mai putin laborioasa decat indepartarea buruienilor cu mainile goale sau cu uneltele de gradinarit, de aceea iti recomandam sa apelezi la aceasta varianta atunci cand este cazul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trifoiul alb - planta ornamentala si furajera

Trifoiul este o planta rustica perfect adaptata zonei temperat continentale, adica zona Romaniei. Trifoiul alb se adapteaza foarte bine in solurile care retin bine apa. Randamentul in solurile nisipoase este foarte ridicat, atunci cand are umiditate suficienta (fie datorita ploilor, fie datorita irigarii). Trifoiul alb este mai persistent in sol fata de Trifoiul rosu, si formeaza multi lastari, avand astfel un ritm rapid de regenerare dupa cosire sau pasunat, precum si o perenitate mai mare decat alte leguminoase. Are o rezistenta ridicata la temperaturile scazute din timpul iernii. Mod de utilizare trifoi alb Rivendel: Trifoiul alb Rivendel se poate folosi ca mono cultura , sau in amestec cu plante de talie mica sau mijlocie, in pajisti, crescand palatabilitatea la animale in mod semnificativ. Se poate folosi si in amestecurile de  gazon . Digestibilitatea ridicata este asigurata si de florile trifoiului. Trifoiul alb frunze mici este adaptat pentru pasunat, iar var...

Amestecurile furajere - ce sunt, la ce folosesc, ce gasim in Romania ?

Pentru a avea succes, un crescator de vite profesionist trebuie sa asigure animalelor, pe parcursul intregului an, o cantitate mare de furaje de calitate, lucru pe care il poate realiza prin introducerea in hrana animalelor a furajelor obtinute din amestecuri de plante furajere. Fermierii romani merg pe cultura porumbului, pentru ca este o tehnologie cunoscuta si verificata, iar dintre plantele furajere, cam 80 la suta merg pe lucerna si pe borceaguri, deci amestecuri de mazariche. Noi nu putem spune ca ar trebui sa folosim numai amestecuri sau numai siloz sau numai lucerna, ci este vorba despre a echilibra o dieta, de a o face pe gustul animalului, de a complementa partea de energie cu partea de calorie, sa incercam sa oferim animalului un meniu cat se poate de echilibrat. Iata aici http://agribazar.ro/amestecuri-furajere/ cateva tipuri de amestecuri de seminte de plante furajere, cele mai cunoscute si folosite in Romania si care au dat rezultate exceptionale : CutMax - pentru c...