Treceți la conținutul principal

Cum aplic pesticidele?

 Pentru atingerea unui maxim de eficienta in tratarea bolilor si combaterea daunatorilor in cultura dumneavoastra, va prezentam cateva recomandari legate de aplicarea corecta a pesticidelor.



1) Cititi cu atentie eticheta produsului pe care il aplicati.

Fie ca folositi insecticide, fungicide sau erbicide, este intotdeauna necesar sa cititi cu atentie si sa respectati masurile si recomandarile de pe eticheta produsului. Odata cu tratamentele fitosanitare se pot efectua si fertilizari foliare respectand conditia ca substantele utilizate sa fie compatibile.

2) Utilizarea corecta tinand cont de modul de actiune al pesticidelor.

Dupa modul lor de actiune, pesticidele se impart in 2 categorii:

a) Sistemice - sunt cele care acţionează după patrunderea lor in organele vegetative ale plantei, prin radacini si prin frunze si apoi in sistemul vascular înpreună cu apa şi substantele nutritive, incat intreaga planta devine invulneravila pentru agentul patogen/daunator.

b) De contact - care actioneaza asupra agentului fitopatogen/daunator prin contact direct. Aceste produse au o oarecare posibilitate de penetrare locala in profunzimea tesuturilor la organele verzi.

In prima faza de dezvoltare se recomanda aplicarea insecticidelor/fungicidelor cu cele doua moduri de actiune (sistemice si de contact) pentru o eficienta maxima. In momentul in care aparatul foliar este complet dezvoltat se pot utiliza cu rezultate bune doar insecticidele/fungicidele de contact.

3) Utilizarea corecta a substantei active.

Se recomanda evitarea utilizarii aceleiasi substante active de 2 sau de mai multe ori pentru a nu crea/creste rezistenta la pesticide a daunatorilor.

De asemenea, se recomanda evitarea utilizarii a peste 5 substante active la o singura aplicare pentru a nu crea un stres fitotoxic asupra plantelor. Substanta sau substantele active se pot gasi cu usurinta in fiecare descriere a produselor pentru protectia plantelor.



4) Utilizarea corecta a dozelor si amestecurilor

Dozele se vor utiliza in functie de suprafata tratata si varsta plantelor. Se recomanda marirea cantitatii de substanta activa folosita la combatere odata cu maturarea plantelor.

In cazul in care folositi un adjuvant, acesta se va adauga intotdeauna primul in apa urmat de alte pesticide pe care le folositi. Pentru o eficienta maxima, se recomanda adaugarea pesticidelor lichide inaintea celor solide.

In functie de stadiul in care se afla boala sau infectia cu daunatori, dozele se clasifica astfel:

Doza imunizatoare - cand produsul folosit actioneaza asupra toxinelor agentului patogen avand ca urmare inactivitatea lor (doar pentru fungicide).

Doza preventiva - protectie creata de un pesticid care, aplicat inainte de instalarea bolii, opreşte infectia si impiedica inmultirea patogenului / daunatorului. Aceasta doza se aplica in momentul in care plantele nu sunt infectate cu daunatori sau agenti patogeni. 

Doza curativa -  se aplica la primele semne de infectie sau la aparitia primilor daunatori. Substanta actionează direct asupra organelor agentului patogen / daunatorului cu care intră în contact.

Doza soc - se aplica in momentele de infectie maxima si in momentele in care daunatorii au dobandit rezistenta impotriva produselor/dozelor aplicate anterior.

Produsele pentru protectia plantelor au cel mai mare grad de eficienta in momentul in care sunt aplicate preventiv!



5) Evitati folosirea produselor pentru protectia plantelor cu o zi inainte si dupa aplicarea stimulentului de inflorire/legare.
6) Momentul aplicarii

Eficienta maxima a aplicarii pesticidelor se obtine dimineata cand porii frunzelor se deschid datorita luminii, usurand astfel patrunderea si fixarea substantei active.



Preluare: eliser. ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trifoiul alb - planta ornamentala si furajera

Trifoiul este o planta rustica perfect adaptata zonei temperat continentale, adica zona Romaniei. Trifoiul alb se adapteaza foarte bine in solurile care retin bine apa. Randamentul in solurile nisipoase este foarte ridicat, atunci cand are umiditate suficienta (fie datorita ploilor, fie datorita irigarii). Trifoiul alb este mai persistent in sol fata de Trifoiul rosu, si formeaza multi lastari, avand astfel un ritm rapid de regenerare dupa cosire sau pasunat, precum si o perenitate mai mare decat alte leguminoase. Are o rezistenta ridicata la temperaturile scazute din timpul iernii. Mod de utilizare trifoi alb Rivendel: Trifoiul alb Rivendel se poate folosi ca mono cultura , sau in amestec cu plante de talie mica sau mijlocie, in pajisti, crescand palatabilitatea la animale in mod semnificativ. Se poate folosi si in amestecurile de  gazon . Digestibilitatea ridicata este asigurata si de florile trifoiului. Trifoiul alb frunze mici este adaptat pentru pasunat, iar var...

Amestecurile furajere - ce sunt, la ce folosesc, ce gasim in Romania ?

Pentru a avea succes, un crescator de vite profesionist trebuie sa asigure animalelor, pe parcursul intregului an, o cantitate mare de furaje de calitate, lucru pe care il poate realiza prin introducerea in hrana animalelor a furajelor obtinute din amestecuri de plante furajere. Fermierii romani merg pe cultura porumbului, pentru ca este o tehnologie cunoscuta si verificata, iar dintre plantele furajere, cam 80 la suta merg pe lucerna si pe borceaguri, deci amestecuri de mazariche. Noi nu putem spune ca ar trebui sa folosim numai amestecuri sau numai siloz sau numai lucerna, ci este vorba despre a echilibra o dieta, de a o face pe gustul animalului, de a complementa partea de energie cu partea de calorie, sa incercam sa oferim animalului un meniu cat se poate de echilibrat. Iata aici http://agribazar.ro/amestecuri-furajere/ cateva tipuri de amestecuri de seminte de plante furajere, cele mai cunoscute si folosite in Romania si care au dat rezultate exceptionale : CutMax - pentru c...

Cum se aplica un erbicid total

 Buruienile se numara printre daunatorii care pot face pagube importante in orice tip de culturi, de aceea combaterea lor este absolut necesara. Aceasta activitate se numeste erbicidare si se realizeaza prin aplicarea unor substante speciale, denumite erbicide, care au capacitatea de-a distruge plantele nedorite. Erbicidele care afecteaza doar anumite buruieni, avand totodata si calitatea de a proteja plantele din cultura, se numesc erbicide selective, in timp ce substantele care distrug orice fel de plante si buruieni fac parte din categoria erbicidelor neselective, cunoscute si ca erbicide totale . Acestea au ca substanta activa de baza glifosatul acid din sare de izopropil amina si se aplica atunci cand se doreste eliminarea completa a vegetatiei de pe un teren. Avand in vedere ca este vorba despre substante foarte puternice, aplicarea erbicidelor totale se face dupa anumite reguli si cu masuri de precautie, pe care le prezentam in cele ce urmeaza. Cand trebuie aplicat un erbic...