Treceți la conținutul principal

Recomandari pentru peluza: aerarea



Aerare

Aerarea reprezinta o operatiune importanta pentru toate zonele de gazon, desi frecventa si intensitatea cu care o zona va fi tratata depinde de un numar de factori.  Cel mai important factor este nivel de uzura al unei zone, impreuna cu tipul de sol de sub gazon. O zona extrem de uzata cu un sol fin, predominant din clei va fi mult mai inclinat spre compactare si, prin urmare, va avea nevoie de un regim de aerare mult mai intens si mai frecvent, in comparatie cu o zona care este supusa mai putin uzurii si care are un sol usor, nisipos si cu o modalitate usoara de drenare.

De ce trebuie sa il aerez?

Solurile sanatoase sunt compuse dintr-un complex de particule solide de sol, apa si aer, la un loc cu micro-organisme si cu materie organica. Folosim aerarea pentru a pastra solul sanatos, pentru a mentine un echilibru intre aerul si apa din sol. Un sol bine aerat va absorbi in mod eficient ploaia si apa din irigatii. Va drena bine si va ramane aerat. Acesta este important, deoarece majoritatea micro-organismelor sunt aerobe in natura, prin urmare au nevoie de oxigen pentru a se metaboliza. Micro-organismele nu pot functiona normal intr-un sol extrem de putin aerat. Prin urmare, materia organica nu poate sa se descompuna eficient, reducand astfel reciclarea nutrientilor vitali.

In plus, toate plantele trebuie sa dezvolte un sistem extins de radacini pentru o dezvoltare sanatoasa si pentru a maximiza rezistenta acestora in timpul perioadelor stresante, prin asigurarea ca acestea au acces la nutrienti si la apa indispensabila. intr-un sol aerat deficitar dimensiunea porilor va fi mai mica, urmare uzurii sau datorita unei pierderi din structura solului de la compactare. Ca o consecinta, exista spatiu mai redus pentru formarea radacinilor si doar un spatiu limitat pentru aer si apa. O radacina mai buna intr-un sol bine aerat va ajuta si ca plantele sa supravietuiasca pe timpul perioadelor de ariditate sau a celor fierbinti.

Deci, principalele obiective ale aerarii sunt:

Reducerea compactarii solului
imbunatatirea drenarii la suprafata
imbunatatirea alimentarii cu aer a solului
imbunatatirea structurii solului
imbunatatirea conditiilor pentru crearea de radacini puternice
Accelerarea descompunerii materiei organice in profilul superior
Cresterea rezistentei la seceta (indirect prin stimularea cresterii radacinii mai in profunzime si prin pastrarea suprafetei intr-o stare primitoare pentru ploaie si irigatii)
Ce fel de aerare poate fi realizata?

Exista multe tipuri diferite de aerare, insa crearea de caneluri si perforarea cu consecventa a solului va forma probabil principala activitate din fiecare zi.aerare1

Dintii de perforare pot fi descrisi in diferite modalitati – depinde de forma si de modalitatea in care acestia functioneaza: cutit, diamant, dalta si taietor de radacini. Perforarile au drept ca scop sa penetreze suprafata pentru a stimula dezvoltarea radacinilor, concomitent cu un schimb maximal de aer si o deranjare maxima. Perforarea se realizeaza optim toamna si iarna, avand in vedere ca perforarile se pot deschide in conditiile de ariditate specifice primaverii si verii.

Perforarea cu dinti plini este operatiunea recomandata pe timpul primaverii si al verii. Dintii plini sunt disponibili intr-o mare varietate de diametre si lungimi, care vor produce o gaura rotunda care nu se va casca.

Aerarea obisnuita trebuie sa fie concentrata la o adancime a solului de 75-150 mm. Alegerea echipamentului va fi determinata de dimensiunea si de calitatea suprafetei, care trebuie lucrata. Amenajarile peisagistice cu suprafete mari, care sunt dominate de specii grosiere de iarba pentru gazon (raigras peren, peius peren si faneata cu petiol moale) sunt cel mai bine tratate cu tractoare cu montaj de utilaj, cum ar fi aerator cu tambur, dotate cu dinti puternici (colti) sau cu canelura.

Tractoarele cu montaj de utilaj sunt disponibile pentru intreaga gama de tractoare, de diferite marimi, cat si pentru alte autovehicule utilitare, pentru a se asigura ca activitatea se poate desfasura cat mai eficient posibil.

Pentru zone mai mici, mai compacte, este posibil ca aeratori individuali, cu auto-propulsare, sa reprezinte o alegere mai buna, in special pentru gazonul de ornament. Acestia sunt disponibili in forme de tip tambur si cu actiune de tip perforare si pot accepta o gama de diferite tipuri si dimensiuni de dinti (tipuri de canelura, corp solid, gaura si lingura).

Pentru activitati punctuale, instrumentele manuale (furca pentru gradina) continua sa aiba o functie importanta, in special pentru tratarea unor probleme, cum ar fi o bucata arida de pamant sau asanare localizata si/sau probleme de compactare.

Ce este carotajul de gaurire?

Carotajul de gaurire este o operatiune mult mai specializata; indepartarea fizica a unei carote de sol din profil, avand ca scop indepartarea materiei organice din suprafata, a solului saracacios si/sau reducerea compactarii suprafetei. Dimensiunile diametrului gaurilor variaza de la 6 mm la 25 mm si de obicei, au o profunzime de operare de 75-100 mm. Aceasta operatiune introduce un volum mare de aer in profilul solului si ofera o sansa pentru schimbarea solului. Ar fi in mod normal urmata direct de aplicarea unei strat la suprafata; cand un strat pentru aplicare la suprafata, pe baza de nisip, este imprastiat peste zona si introdus in gaurile neacoperite, realizate cu ajutorul dintilor.

Ce este compactarea in profunzime?

Cand solul a devenit compact rezultand in aparitia de probleme la drenaj sau a aparut o pierdere in structura datorita unor operatiuni derulate in conditii de umezeala, pot fi obtinute imbunatatiri, folosind echipament de specialitate. Aceste utilaje sunt concepute pentru a fi instalate in spatele tractorului si vin in diferite dimensiuni pentru a se potrivi la diferite locatii si la conditiile de la sol. Cel mai mare utilaj este de aproximativ 2,5 metrii latime si cu o profunzime a operatiunii de pana la 400 mm (16 inci).

Echipamentele, cum ar fi Verti-drain sau Weidenmann, functioneaza intr-o maniera similara unei furci manuale, in timp ce aerarea profilului solului este combinata cu o actiune de ridicare care cauzeaza formarea de fisuri, urmata de fisurarea solului in profunzime, pentru a destructura straturile compacte. Alte echipamente, cum ar fi Shockwave si Earthquake, au un mod diferit de actiune, insa rezultatul final este acelasi. Aceste masini au o serie de cutite care vibreaza, se rotesc si care creeaza perforari liniare in profunzime decat dinti care sa lase gauri individuale, verticale.

Intervalul de operare in profunzime, avand ca scop rezolvarea problemei de compactare, este vital pentru obtinerea succesului. Solul trebuie sa fie umed pentru a maximiza penetrarea dintilor, insa suficient de uscat pentru a permite solului sa formeze fisurarile si sa se fisureze. Decompactarea unui sol umed va conduce pur si simplu la crearea unui efect de dara si va produce mai mult pagube decat efect benefic. Daca este necesar, toamna este cel mai bun anotimp pentru a realiza aceasta activitate.


Sursa: www.landscaper-pro.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trifoiul alb - planta ornamentala si furajera

Trifoiul este o planta rustica perfect adaptata zonei temperat continentale, adica zona Romaniei. Trifoiul alb se adapteaza foarte bine in solurile care retin bine apa. Randamentul in solurile nisipoase este foarte ridicat, atunci cand are umiditate suficienta (fie datorita ploilor, fie datorita irigarii). Trifoiul alb este mai persistent in sol fata de Trifoiul rosu, si formeaza multi lastari, avand astfel un ritm rapid de regenerare dupa cosire sau pasunat, precum si o perenitate mai mare decat alte leguminoase. Are o rezistenta ridicata la temperaturile scazute din timpul iernii. Mod de utilizare trifoi alb Rivendel: Trifoiul alb Rivendel se poate folosi ca mono cultura , sau in amestec cu plante de talie mica sau mijlocie, in pajisti, crescand palatabilitatea la animale in mod semnificativ. Se poate folosi si in amestecurile de  gazon . Digestibilitatea ridicata este asigurata si de florile trifoiului. Trifoiul alb frunze mici este adaptat pentru pasunat, iar var...

Amestecurile furajere - ce sunt, la ce folosesc, ce gasim in Romania ?

Pentru a avea succes, un crescator de vite profesionist trebuie sa asigure animalelor, pe parcursul intregului an, o cantitate mare de furaje de calitate, lucru pe care il poate realiza prin introducerea in hrana animalelor a furajelor obtinute din amestecuri de plante furajere. Fermierii romani merg pe cultura porumbului, pentru ca este o tehnologie cunoscuta si verificata, iar dintre plantele furajere, cam 80 la suta merg pe lucerna si pe borceaguri, deci amestecuri de mazariche. Noi nu putem spune ca ar trebui sa folosim numai amestecuri sau numai siloz sau numai lucerna, ci este vorba despre a echilibra o dieta, de a o face pe gustul animalului, de a complementa partea de energie cu partea de calorie, sa incercam sa oferim animalului un meniu cat se poate de echilibrat. Iata aici http://agribazar.ro/amestecuri-furajere/ cateva tipuri de amestecuri de seminte de plante furajere, cele mai cunoscute si folosite in Romania si care au dat rezultate exceptionale : CutMax - pentru c...

Cum se aplica un erbicid total

 Buruienile se numara printre daunatorii care pot face pagube importante in orice tip de culturi, de aceea combaterea lor este absolut necesara. Aceasta activitate se numeste erbicidare si se realizeaza prin aplicarea unor substante speciale, denumite erbicide, care au capacitatea de-a distruge plantele nedorite. Erbicidele care afecteaza doar anumite buruieni, avand totodata si calitatea de a proteja plantele din cultura, se numesc erbicide selective, in timp ce substantele care distrug orice fel de plante si buruieni fac parte din categoria erbicidelor neselective, cunoscute si ca erbicide totale . Acestea au ca substanta activa de baza glifosatul acid din sare de izopropil amina si se aplica atunci cand se doreste eliminarea completa a vegetatiei de pe un teren. Avand in vedere ca este vorba despre substante foarte puternice, aplicarea erbicidelor totale se face dupa anumite reguli si cu masuri de precautie, pe care le prezentam in cele ce urmeaza. Cand trebuie aplicat un erbic...