Treceți la conținutul principal

Ingrijirea gazonului in perioada de toamna iarna



  Iarna este anotimpul in care gandul ne sta cel mai putin la ingrijirea gazonului. Exceptand cazurile in care ne aflam in zone unde iernile sunt blande, cu siguranta am pus masina de tuns iarba in magazie si ne-am pregatit pentru cateva luni de relaxare inainte sa incepem programul de ingrijire a peluzei. Sunt insa cateva lucruri pe care le putem face si in iernile aspre pentru a ne asigura ca vom avea o curte luxurianta odata ce isi reintra primavara in drepturi. 

Fertilizarea in timpul iernii

   Toamna tarziu sau iarna devreme reprezinta cele mai bune perioade pentru fertilizarea gazonului de sezon racoros. Din moment ce la noi in tara intalnim cu preponderenta asemenea specii, cu siguranta amestecul de gazon va fi unul format din aceste tipuri. Inainte de primul inghet, fertilizati din abundenta pentru inlocuirea nutrientilor pierduti pe timpul lunilor fierbinti de vara. Odata ce vremea se va raci, fertilizantul va ramane in sol si va hrani radacinile pe tot timpul iernii. Cand va veni primavara, gazonul va fi plin de iarba sanatoasa, deasa si verde, ce s-a hranit cu ingrasamintele generoase de sub zapada.
De asemenea este recomandat a se aplica un ingrasamant foliar cu humati - adica acizi humici si fulvici - care il ajuta sa se inradacineze mai bine pentru perioada rece. Totodata aceste tipuri de ingrasaminte ajuta gazonul sa treaca cu succes peste perioadele de stress. 

 Strategii de tundere
   In timpul ultimei luni de vara ar trebui sa coborati treptat baza masinii de tuns iarba de fiecare data cand tundeti gazonul. Daca incepeti incet sa taiati iarba mai scurt ii veti permite sa ierneze bine, fara a-i cauza un soc prin taiere scurta dintr-o data. Daca lasati gazonul prea inalt pe timpul lunilor de iarna acesta va reprezenta o prada pentru soarecii de camp si alte animale care sapa in cautarea unui loc cald de dormit. Soarecii pot distruge portiuni mari de gazon prin construirea cuiburilor. Astfel vor aparea zone moarte unde isi vor petrece timpul si vor smulge portiuni mari de iarba pentru a-si construi structurile. Asigurati-va ca iarba este pe cat se poate de scurta la sfarsitul sezonului. De asemenea, iarba scurta va proteja noii lastari care pot fi mai fragili aproape de sfarsitul sezonului de crestere.

  Mentineti peluza curata

  In timpul ierii exista posibilitatea de a uita obiece pe gazon - busteni rataciti, jucarii sau chiar mobilier de gazon. Toate acestea pot fi usor neglijate pana la venirea primei zapezi. Asigurati-va ca ati eliberat gazonul si ca nu a ramas nici un obiect pe suprafata acestuia. Faceti cate o "inspectie" ocazionala la fiecare cateva saptamani si pe timpul iernii pentru a va asigura de situatia gazonului. Daca un obiect este uitat pe iarba in aceasta perioada rece, caderile de zapada pot crea portiuni mari de zone moarte datorita greutatii acestuia. Ca urmare, o data cu venirea primaverii, veti observa ca acea zona va fi mai rara decat restul suprafetei, ceea ce va rezulta intr-un aspect neplacut si neuniform al gazonului dumneavoastra.

 Evitati traficul excesiv

  Oamenii pot uita cu usurinta faptul ca, atunci cand iarba este maro si scurta, nu trebuie sa fie calcata in picioare sau sa fie supusa oricarui fel de presiune. Incercati sa preveniti traficul intens pe gazon iarna. Iarba este relativ rezistenta, dar ii poate fi greu sa-si revina daca se formeaza poteci pe ea.

  Doua moduri bune de a preveni uzura sunt:

 Sa va tineti aleile si trotuarele curate, fara gheata si zapada, astfel incat oaspetii vostri sa nu fie tentati sa traverseze zonele gazonate foarte des. 

 Nu lasati pe nimeni sa parcheze masini pe gazon. Chiar si cel mai mic automobil lasa urme pe sol si omoara iarba de sub roti. Folosirea gazonului ca parcare este cea mai rapida modalitate de a omori iarba buna si de a face loc pirului si altor buruieni.
    
Pregatirea de toamna

 Nu este nevoie de foarte multa intretinere propriu-zisa a gazonului iarna. Daca ingrijirea gazonului este realizata cum trebuie toamna, va fi in regula pana la venirea primaverii si a caldurii. Asadar, inainte de instalarea frigului:
1.Asigurati-va ca aerati, fertilizati si tundeti gazonul inainte de primul inghet
2.Greblati frunzele moarte care s-au adunat in curte si incercati sa evitati petele de umezeala - acestea pot forma muschi si mucegai
3.Pastrati gazonul liber - fara resturi sau obiecte - si indemnati toti membrii familiei sa respecte gradina cat timp este in hibernare

 Odata ce v-ati asigurat ca toate nevoile gazonului au fost indeplinite din toamna, veti fi gata sa va bucurati de o iarna comoda in casa, cu familia, inainte de inceperea sezonului de intretinere a peluzei din timpul primaverii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trifoiul alb - planta ornamentala si furajera

Trifoiul este o planta rustica perfect adaptata zonei temperat continentale, adica zona Romaniei. Trifoiul alb se adapteaza foarte bine in solurile care retin bine apa. Randamentul in solurile nisipoase este foarte ridicat, atunci cand are umiditate suficienta (fie datorita ploilor, fie datorita irigarii). Trifoiul alb este mai persistent in sol fata de Trifoiul rosu, si formeaza multi lastari, avand astfel un ritm rapid de regenerare dupa cosire sau pasunat, precum si o perenitate mai mare decat alte leguminoase. Are o rezistenta ridicata la temperaturile scazute din timpul iernii. Mod de utilizare trifoi alb Rivendel: Trifoiul alb Rivendel se poate folosi ca mono cultura , sau in amestec cu plante de talie mica sau mijlocie, in pajisti, crescand palatabilitatea la animale in mod semnificativ. Se poate folosi si in amestecurile de  gazon . Digestibilitatea ridicata este asigurata si de florile trifoiului. Trifoiul alb frunze mici este adaptat pentru pasunat, iar var...

Amestecurile furajere - ce sunt, la ce folosesc, ce gasim in Romania ?

Pentru a avea succes, un crescator de vite profesionist trebuie sa asigure animalelor, pe parcursul intregului an, o cantitate mare de furaje de calitate, lucru pe care il poate realiza prin introducerea in hrana animalelor a furajelor obtinute din amestecuri de plante furajere. Fermierii romani merg pe cultura porumbului, pentru ca este o tehnologie cunoscuta si verificata, iar dintre plantele furajere, cam 80 la suta merg pe lucerna si pe borceaguri, deci amestecuri de mazariche. Noi nu putem spune ca ar trebui sa folosim numai amestecuri sau numai siloz sau numai lucerna, ci este vorba despre a echilibra o dieta, de a o face pe gustul animalului, de a complementa partea de energie cu partea de calorie, sa incercam sa oferim animalului un meniu cat se poate de echilibrat. Iata aici http://agribazar.ro/amestecuri-furajere/ cateva tipuri de amestecuri de seminte de plante furajere, cele mai cunoscute si folosite in Romania si care au dat rezultate exceptionale : CutMax - pentru c...

Cum se aplica un erbicid total

 Buruienile se numara printre daunatorii care pot face pagube importante in orice tip de culturi, de aceea combaterea lor este absolut necesara. Aceasta activitate se numeste erbicidare si se realizeaza prin aplicarea unor substante speciale, denumite erbicide, care au capacitatea de-a distruge plantele nedorite. Erbicidele care afecteaza doar anumite buruieni, avand totodata si calitatea de a proteja plantele din cultura, se numesc erbicide selective, in timp ce substantele care distrug orice fel de plante si buruieni fac parte din categoria erbicidelor neselective, cunoscute si ca erbicide totale . Acestea au ca substanta activa de baza glifosatul acid din sare de izopropil amina si se aplica atunci cand se doreste eliminarea completa a vegetatiei de pe un teren. Avand in vedere ca este vorba despre substante foarte puternice, aplicarea erbicidelor totale se face dupa anumite reguli si cu masuri de precautie, pe care le prezentam in cele ce urmeaza. Cand trebuie aplicat un erbic...