Treceți la conținutul principal

Ce este iarba de sudan - sorgum sudanense ?

Iarba de sudan este una dintre culturile furajere cele mai rezistente la seceta. Produce 2-3 recolte abundente de furaj, care se exploateaza pe parcursul verii si pana la sfarsitul lunii septembrie. Fiind o planta robusta, iarba de sudan lupta eficient cu buruienile.
Mod de utilizare Sorghum sudanesse - iarba de sudan:
Iarba de sudan se comporta bine cand se seamana dupa culturi anuale, dupa care s-a efectuat o aratura de calitate, cel tarziu pana la sfarsitul lunii octombrie. 
Prima coasa se va realiza dupa aproximativ 60 de zile de la semanat. Plantele trebuie sa aiba inaltimea de peste 45 cm, iar pentru o buna regenerare inaltimea de taiere va fi intre 10-18 cm. Coasa a doua se poate realiza dupa circa 30-35 zile dupa prima.
Cultura poate fi recoltata si o singura data, cand bobul este tare, pentru a obtine o productie maxima la o singura coasa, dar prin aceasta metoda va fi redusa partial productia totala. La recoltare, cultura are 70-75 % umiditate si necesita uscare inainte de insilozare. Productia raportata de unitatile cultivatoare fiind de 15-25 t masa verde/ha.
Calitatea fanului este mult mai buna atunci cand recoltarea s-a facut in faza de inceput a inspicarii. Altfel devine grosier si mai greu comestibil. Se foloseste in hrana vacilor cu lapte, alaturi de fanurile de leguminoase, cu care se completeaza.
Pentru conservarea furajului prin insilozare, recoltarea se face pe parcursul fazei de burduf, cand masa cosita se lasa in brazde pentru palire 2 zile, dupa care se toaca marunt si se insilozeaza. Producerea fanului este posibila la coasele II si III mai ales in gospodariile taranesti. Recoltarea se face la inaltimea plantelor de 80-100 cm. Pentru grabirea uscarii, brazdele se rasfira cu furca de 2-3 ori pe zi,  pana cand plantele ajung de umiditatea de conservare (16-17 %) in circa 4 zile.
Date tehnice iarba de sudan:
-Germinatie minima: 80%
-Puritate minima: 90%
-Perioada optima de insamantare: mijlocul lunii mai, pana la mijlocul lunii iulie
-Norma de insamantare recomandata: 20-25 kg/ha
-Adancime de semanare recomandata: 2 cm
-Distanta intre randuri: 25 cm
-Recomandare: furajer
De cumparat gasesti aici: http://agribazar.ro/seminte-iarba-sudan-sorgum-sudanense-piper-5-kg


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trifoiul alb - planta ornamentala si furajera

Trifoiul este o planta rustica perfect adaptata zonei temperat continentale, adica zona Romaniei. Trifoiul alb se adapteaza foarte bine in solurile care retin bine apa. Randamentul in solurile nisipoase este foarte ridicat, atunci cand are umiditate suficienta (fie datorita ploilor, fie datorita irigarii). Trifoiul alb este mai persistent in sol fata de Trifoiul rosu, si formeaza multi lastari, avand astfel un ritm rapid de regenerare dupa cosire sau pasunat, precum si o perenitate mai mare decat alte leguminoase. Are o rezistenta ridicata la temperaturile scazute din timpul iernii. Mod de utilizare trifoi alb Rivendel: Trifoiul alb Rivendel se poate folosi ca mono cultura , sau in amestec cu plante de talie mica sau mijlocie, in pajisti, crescand palatabilitatea la animale in mod semnificativ. Se poate folosi si in amestecurile de  gazon . Digestibilitatea ridicata este asigurata si de florile trifoiului. Trifoiul alb frunze mici este adaptat pentru pasunat, iar var...

Amestecurile furajere - ce sunt, la ce folosesc, ce gasim in Romania ?

Pentru a avea succes, un crescator de vite profesionist trebuie sa asigure animalelor, pe parcursul intregului an, o cantitate mare de furaje de calitate, lucru pe care il poate realiza prin introducerea in hrana animalelor a furajelor obtinute din amestecuri de plante furajere. Fermierii romani merg pe cultura porumbului, pentru ca este o tehnologie cunoscuta si verificata, iar dintre plantele furajere, cam 80 la suta merg pe lucerna si pe borceaguri, deci amestecuri de mazariche. Noi nu putem spune ca ar trebui sa folosim numai amestecuri sau numai siloz sau numai lucerna, ci este vorba despre a echilibra o dieta, de a o face pe gustul animalului, de a complementa partea de energie cu partea de calorie, sa incercam sa oferim animalului un meniu cat se poate de echilibrat. Iata aici http://agribazar.ro/amestecuri-furajere/ cateva tipuri de amestecuri de seminte de plante furajere, cele mai cunoscute si folosite in Romania si care au dat rezultate exceptionale : CutMax - pentru c...

Cum se aplica un erbicid total

 Buruienile se numara printre daunatorii care pot face pagube importante in orice tip de culturi, de aceea combaterea lor este absolut necesara. Aceasta activitate se numeste erbicidare si se realizeaza prin aplicarea unor substante speciale, denumite erbicide, care au capacitatea de-a distruge plantele nedorite. Erbicidele care afecteaza doar anumite buruieni, avand totodata si calitatea de a proteja plantele din cultura, se numesc erbicide selective, in timp ce substantele care distrug orice fel de plante si buruieni fac parte din categoria erbicidelor neselective, cunoscute si ca erbicide totale . Acestea au ca substanta activa de baza glifosatul acid din sare de izopropil amina si se aplica atunci cand se doreste eliminarea completa a vegetatiei de pe un teren. Avand in vedere ca este vorba despre substante foarte puternice, aplicarea erbicidelor totale se face dupa anumite reguli si cu masuri de precautie, pe care le prezentam in cele ce urmeaza. Cand trebuie aplicat un erbic...